INDEX

Johan Sigmond
Persoon:
GeslachtMan
Familienaam Sigmond
Voornamen Johan Karel
Geboren ma 5 jan 1880 te Rembang bron: overlijdensadvertentie; Myheritage/ Sigmond website;;
Overleden do 19 mei 1938 te Lawang (Oost-Java, NOI) 58jr bron: overlijdensadvertentie;
Vader:
Moeder:
Gezin:
Relatie:Remmers, E[mma] G[eertruida]-1911(X1905,3k)
Burg.huwelijk wo 27 dec 1905 te  Bandoeng (NOI)
25 jr bron: trouwadvertentie;
Kinderen:
1. Sigmond, E[mma] G[eertruida],1906- (X1929)
Soors d’Ancona, Franciscus Marinus Hermanus,1890-1966(X1929)
2. Sigmond, [Johanna Carolina],1908-
3. Sigmond, Dirk Karel
Carp, Theodora J[ohanna]-(X1936)
Relatie:Ninaber, Jeanette Pauline Wilhelmina,1880-1957(X1902,2k)(X1912,3k)
Burg.huwelijk ma 26 feb 1912 te  Banjoemas (NOI)
32 jr bron: trouwadvertentie;
Kinderen:
1. Sigmond, Frida
Bartelds, Willem,1904-1996(X1947)
2. Sigmond, Johannes
Vrij, Barta Jacoba de
3. Sigmond, Alfred Ferdinand
Persoon-notitie: MyHeritage:
kinderen van Johan Karel Sigmond:
--- Remmers
Emma Geertruida(Emmy) Klomp
Johanna Carolina (Lien)
Dirk Karel (Broer) 1910-1984 Sigmond/Molenaar/Abels
--- Ninaber
Alfred Ferdinand
Frieda
Johannes

[
Heden overleed zacht en talm na eene kortstondige riekte, m den ouderdom van 85 jaar, onze geliefde Schoonzuster, Tanto en Behuwdtaute, Mevrouw GEERTRÜLDA AGATHA SIGMOND, Weduwe van den Heer JAN DE KLERK. Werkendam, 26 Maart 1910.
De Werken Mevr. de Wed. G. M. SIGMOND— DE VOOGD.
Den Haay, M, G. A. VAN HERWIJNEN- StGMOND. S. VAN HERWTJNEN. ’
Werkendam. M. S. MIJNLIEFF—SIGMOND. A. MIJNLIEFF.
De Werken. A. G. SIGMOND. A. SIGMOND.
Ven Bosch, H. W. S. COUVÉE—SIGMOND. C. M. G. PH. COüVÉE.
Bumos-Aires. M. SIGMOND.
Dordrecht, Mr. A. SIGMOND. C. A. SIGMOND—’t HOOFT. Amertfoort, A. M. R. GRONDHOUT—SIGMOND. M. GBONDHOÜT. )
Algemeen Handelsblad van 29-3-1910]
advertentie:
1912 : Ondertrouwd: J. K. SIGMOND en J. P. W. IDSINGA-Ninabar. Huweiijksvoitrekkiog 26 februari 1912 te Banjoemas.
S. O. Klampok 16 Febr. 1912. bron: Bataviasch nieuwsblad van 21-2-1912

1938 : Hedenochtend overleed onze lieve Man, Vader en Grootvader,
JOHAN KAREL SIGMOND
i/d ouderdom van 58 jaar.
Wed. W. Sigmond- Ninaber,
Kinderen en Kleinkinderen.
Lawang, 19 Mei 1938. bron: De Indische courant van 19-05-1938

artikel:
1934 : Onze Lawangsche correspondent meldt:
In aansluiting op hetgeen in dit blad met betrekking tot de fabriek Klampok werd vermeld, verleenen wij hier plaats aan een cri de coeur van een oud-eerste-machinist, den heer J. K. Sigmond.

De heer S. was niet minder dan dertig jaar in de suiker werkzaam. Hij bouwde o.m. in 1911 de nieuwe fabriek Klampok, toentertijd een der grootste fabrieken van Java.

In 1930, bij het bereiken van zijn vijftigste levensjaar, werd hem een „stichtings"-pensiqen toegekend van ƒ 76,56 per maand, terwijl van de firma Kooy & Co., onder wier beheer Klampok en Soemberkarang staan, een toezegging werd gedaan nopens een aanvullenden „onderstand" (ten rechte volgens de toezegging der J.S.W.B. „aanvullend pensioen") van 1540 gulden per jaar, indien de heer S. niet meer in de’ suikerindustrie werkzaam zou zijn.

Inmiddels werd die „onderstand" teruggebracht tot 1416 gulden, t.w. ƒ 593 van Klampok en ƒ 823 van Soemberkarang, uit te keeren door het kantoor Kooy & Co.

In Juni j.l. berichtte deze firma, dat de onderstanden niet meer door haar kantoor zouden worden uitgekeerd, doch resp. door de betreffende fabrieken zelf, ieder voor haar eigen aandeel.

Hiermede werd den betrokken directies den weg geëffend om met de pensioenen en onderstanden te goochelen.

Men kent het resultaat. Het lot van de oud-Klampokkers is inmiddels beslist.

Men behoeft niet eens tusschen de regels door te kunnen lezen om zijn vernietigend oordeel vast te stellen over de grove manipulaties in de suikerwereld. De menschen, die in dit milieu aan de touwtjes trekken, gaan even a-sociaal als despotisch te werk. Van de funceering, waarop het vertrouwen der suiker-geëmployeerden en oud-suikermensehen destijds rustte, is niets meer overgebleven. Zij, met wier bestaan thans ellendig wordt’ gesold, leven voortaan op een kaan!

Men legt den afgevloeiden suikermenschen in deze maatschappij vele en zware verplichtingen op, zonder hen nochtans voldoende te beschermen tegen handelingen van willekeur. Zij schijnen zelfs geen recht meer te hebben op een menschwaardig bestaan. bron: De Indische courant van 9-11-1934

1938 : J. K. Sigmond†
Eergisteren gewerd ons de droeve tijding, dat onze stadgenoot, de heer J. K. Sigmond, na een langdurig lijden in het Roomsch-Katholieke ziekenhuis te Malang was overleden. Dit bericht zal in ruimen kring deelneming hebben gewekt. Want nu wijlen de heer Sigmond, iemand die door zijn karakter-eigenschappen een groot aantal vrienden bezat en die de achting genoot van allen die met hem in aanraking kwamen, mocht als voorbeeld worden gesteld van wat men een rechtschapen mensen. pleegt te noemen.

Dertig jaar lang was de heer Sigmond in de suikercultuur op Java werkzaam. In 1911 bouwde hij als eerste machinist de nieuwe suikerfabriek Klampok, toentertijd een der grootste fabrieken van Java en bleef er nog vele jaren werkzaam.

Daarop was hij nog enkele jaren werkzaam op de s.f. Wono-aseh, een particuliere fabriek nabij Probolinggo.

In 1930 werd hem, bij het bereiken van zijn vijftigste levensjaar, het Stichtingspensioen toegekend door de firma Kooy & Co., onder wier beheer Klampok en Soemberkarang destijds stonden, en toezegging werd gedaan nopens een aanvullenden onderstand (ten rechte volgens de toezegging der J. S. W. B.: „aanvullend pensioen"), indien de heer S. niet meer in de suikerindustrie werkzaam zou zijn.

De „regelingen" in die jaren, door diverse directies nopens haar oud-employé’s getroffen en in dit blad gepubliceerd, brachten ons met de Justitie in aanraking. Wij zullen er daarom verder het zwijgen toe doen.

Gistermorgen stonden wij met vele vrienden rondom de groeve.

De kameraden van de N. S. B., waarvan de heer Sigmond jarenlang groepsleider was. waren au grand complet in hun zwarte tenue aanwezig om hun geachten voorganger de laatste eer te bewijzen.

Kameraad Van Demmeltraadt, kringleider te Malang, memoreerde in een treffende rede de verdiensten van den ontslapene.

Vervolgens werd het woord gevoerd door dominee Hofker, die aan de hand van psalm 130 een diep ontroerende grafrede hield.

Een schat van bloemen dekte het versche graf, met de talrijk toegewijde omstanders, getuigenis afleggend van den eerbied en de vriendschap, welke men den overledene toedroeg.

Onze gevoelens van sympathie gaan uit naar de nagelaten betrekkingen, in welken kring de thans gestorvene een groote leegte zal achterlaten! bron: De Indische courant van 21-5-1938

bericht:
1894 : toelatings examens van de Hoogere Burgerschool te Semarang: J. K. Sigmond bron: De locomotief van 8-5-1894

1899 : technische school en kweekschool voor machinisten te Amsterdam. Aldetlirg • technici". In de Ie afdeling zijn geplaatst: J. K. Sigmond [O.I.] bron: Bataviaasch nieuwsblad van 23-8-1899

1902 : Met het stoomschip Koning Willem I, vertrokken den 2en Augustus van Amsterdam naar Batavia: J. K. Sigmond. bron: Het nieuws van den dag voor N.I. van 26-8-1902

1930 : In dienst gekomen op de Suikerfabriek: te Wonoaseh als le machinist J. K. Sigmond bron: Soerabaijasch handelsblad van 18-6-1930

1936 : Lezing N.S.B.
Voor een aandachtig gehoor van N.S.B.-leden en genoodigden hield de groepsleider te Lawang, de heer J. K. Sigmond, in de groote zaal van het Kunstkringhuis eergisteravond een lezing over het onderwerp: „Wat democratie in het huidig stelsel beteekent". De lezing droeg, de beginselen der N.S.B, in aanmerking genomen, een bezadigd karakter. De ter vergadering aanwezige inspecteur van politie behoefde spreker dan ook nimmer tot de orde te roepen. Spreker behandelde tevens de verhouding van de N.S.B. ten opzichte van het I.E.V. en’ toonde zich zeer beheerscht t.a.v. de te behandelen materie. bron: De Indische courant van 23-7-1936

Intern nummer 18916 Gegenereerd met Aldfaer-versie 7.2 op 12-04-2019 21:32:04 door C. M. Fortuin